Za oknami mamy zieleń w pełnym rozkwicie, więc czemu by nie mieć zieleni na talerzu?:) Obie uwielbiamy warzywa i owoce zatem zieleń to nasz kolor. Nic więc dziwnego, że z ciekawością przetestowałyśmy przepis na pyszną zieloną zupę bazyliową. Właściwie jest tu zupa warzywna z fasolą, makaronem ryżowym i pesto bazyliowym, ale gdy połączycie to razem otrzymacie bardzo intensywną w smaku zupę z bazylii :) Każdy kto jej próbował, zgodnie prosił o dokładkę, zatem nie zastanawiajcie się długo i próbujcie!:)
Przepis oryginalny pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" 05.2013.
Przepis oryginalny pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" 05.2013.
Składniki:
2 pory
mała cukinia
100g mrożonego groszku
ok 1,2 litra bulionu
pół puszki pomidorów bez skóry
puszka białej fasoli
100g makaronu ryżowego
pesto
doniczka bazylii
ząbek czosnku
2-3 łyżki słonecznika
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Po 2-3 minutach dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, zielony groszek, zalej bulionem ( w wersji dla leniwych polecamy użyć 1 kostkę rosołową i jedną bulionetkę) i gotuj przez 5-10 minut.
2. Podczas gdy zupa się gotuje, zrób pesto. Zmiksuj liście bazylii z czosnkiem, słonecznikiem, parmezanem, oliwą oraz solą i pieprzem.
3. Do garnka z zupą dodaj pół puszki pomidorów (warzywo i płyn) oraz opłukaną z zalewy fasolę. Całość przypraw solą i pieprzem i gotuj kolejne 5-10 minut. Oddzielnie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Tuż przed podaniem wymieszaj zupę z przygotowanym wcześniej pesto. Rozlej do misek, dołóż makaron i posyp świeżą bazylią.
Nasze oceny:
Basia: Ta zupa jest przepyszna, zarówno sama jak i z pesto bazyliowym. Z każdą łyżką zupy wyczuwalne są inne aromaty. Moja ocena: 9/10.
Takie włoskie minestrone😀Bardzo lubie
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł na zupę:)
OdpowiedzUsuńo ja :O takie połączenie smaków trochę dla mnie nietypowe, ale zapowiada się fajnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo szalona ta zupa, ciekawe czy by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńInteresująca zupa, podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny wspaniała zupka, jestem pewna, że będzie mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny wspaniała zupka, jestem pewna, że będzie mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńCo za kolory! Cudo :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa zupa, takiej nie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuń